Antibiotika

Reduktion i den animalske produktion

Antibiotikaforbrug i Danmark

Det kræver, at vi reducerer forbruget af antibiotika i kvæg- og griseproduktionen, så vi kan påvirke det globale forbrug i en mere bæredygtig retning.

Danmark fremhæves ofte som et land med et relativt lavt forbrug af antibiotika i forhold til andre lande - både globalt og i EU. Det er godt, men som forgangsland skal Danmark stadig arbejde for at reducere forbruget af antibiotika i den animalske produktion, for vi skal sætte barren for andre lande, og vise vejen til en mere bæredygtig produktion.

Vi tror på, at alle led i branchen spiller en rolle i at finde løsninger til at sænke forbruget, men også at politikerne har et ansvar for at fjerne de lovgivningsmæssige barrierer og støtte fremmende tiltag, for at denne udvikling kan finde sted.

I projektet "Fra Bonden til Borgen - Reduktion af antibiotika i den animalske produktion" har vi derfor samlet dyrlæger, medicinalindustrien, landmænd, foderproducenter, alternative foderproducenter og interesseorganisationer til at løse udfordringerne med at reducere forbruget af antibiotika.

Projektet består af tre dele:

  • En workshop hvor aktørerne har udviklet løsninger og anbefalinger til at reducere antibiotikaforbruget i kvæg-og griseproduktion i Danmark.

  • Et stormøde hvor konkrete anbefalinger overleveres til relevante politikere

  • Et vidensunivers hvor viden om antibiotikaforbrug - og reduktion nuanceres, så flere kan blive klogere på udfordringer og løsninger

Målet er at sætte emnet på politikernes dagsorden og bidrage med større og nuanceret viden om antibiotika.

I samarbejde med aktører fra erhvervet har vi udgivet et løsningskatalog med en række udfordringer og løsninger på reduktion af antibiotika i den animalske produktion.

Du kan læse alle anbefalingerne ved at trykke på knappen nedenfor.

Udfordringer og løsninger

Projekt
Roadmap

Heldagsworkshop

23. november 2023

📍 SAGRO, Herning

En workshop, der samler 50-60 deltagere på tværs af erhvervet (dyrlæger, medicinalvirksomheder, interesseorganisationer etc.). Formålet er at skabe rum for en konstruktiv dialog, hvor branchen mødes på tværs om at sætte egne mål for en mere bæredygtig udvikling på området og komme med bud på løsninger.

Udgivelse af anbefalinger

20. februar 2024

Anbefalinger til konkrete løsningsforslag og politiske initiativer udgives i et trykt katalog.
Formålet er at samle og syntetisere output fra workshopdagen herunder: konkrete løsningsforslag til hvad erhvervet selv kan gøre, samt anbefalinger til politiske tiltag, der kan sætte skub i udviklingen.

Stormøde på Christiansborg

20. februar 2024

📍 Christiansborg, København K

På stormødet vil der blandt andet være paneldebat og anbefalingerne præsenteres til relevante politikere og embedsmænd. Formålet er at skabe debat om emnet og de specifikke anbefalinger mellem erhvervet og politikerne.

Tilmeld dig stormødet her

Vidensunivers

2024 og frem

Lancering af et vidensunivers om antibiotika på Frejs hjemmeside. Formålet er, at unge mennesker kan få let tilgængelig, men nuanceret viden om udfordringen med antibiotikaresistens, mulige løsninger for at reducere forbruget, samt større forståelse for Danmarks rolle i den globale sammenhæng.

SVG file icon

Projektet er udviklet i samarbejde med

Har du spørgsmål?

Kontakt projektteamet:

Malthe Thorshøj, projektleder

Malthe er proceskonsulent og står for at lede Frej gennem forskellige projekter gennem faglig procesorienteret sparring. Ved siden af arbejdet i Frej er Malthe ansat som historisk formidler i Sagnlandet Lejre og er bosat i et stort bofælleskab nær Roskilde.

Malthe er opvokset i Aarhus.

Du kan kontakte Malthe på malthe@taenk-frej.dk eller tlf. 42 94 38 01.