
Grønt Landburg på Unge Hænder
Frejs landburgsnetværk
GRØN BUSINESS KRÆVER GRØNNE FÆLLESSKABER
Som ung landbruger i dag, står du i en meget anden virkelighed, end generationen før dig selv gjorde. Verdenen er blevet mere kompleks, og det er landbrugets udfordringer, krav og forretningsmulihgeder også blevet. Et landbrug i dag består ikke længere kun af stalde og marker som tidligere, men rummer forretningsmuligheder inden for biodiversitet, grøn energi, klimaomstilling og rigtig mange andre af de samfudnsservices, vi har brug for. Særligt grøn trepart, hvor xxx skal lægges om, kræver at landmændene præsenteres for nye forretningsmuligheder.
I netværket vil vi
Inspirere til grønne forretnignsidéer og muligheder i landbruget
Nuancere landbrugsdebatten og give eksempler på grønne pioneer i landbruget
Bringe viden fra unge landbrugspioneer ind til beslutningstager
Hvad får du i Frejs Landbrugsnetværk?
-
Feltture
Tænketanken frej inviterer på 4 feltture om året, hvor du kommer ud og besøger grønne pionerer inden for dansk landbrug i aktion. Det bliver dage med praktiske eksempler, vidensdeling og inspiration til hvordan man kan drive en grøn forretning.
-
Inspirerende netværk og møder på tværs
Tænketanken Frej inviterer dig med ind i Frejs brede fødevarenetværk, gennem Frejs mange fødevareprojekter og arrangementer, hvor du kan møde dem, der aftager dine produkter, dem der udfordrer dine produkter og praksisser, og dem der tager/påvirker beslutninger om dansk landbrug.
-
Indflydelse i Tænketanken Frej
Som deltager i netværket får du mulighed for at melde dig ind i tænketanken Frej, hvor du bla kan få indflydelse på Frej på generalforsamling, hvor man som medlem får stemmeret og mulighed for at stille op til Frejs bestyrelse.
-
Indflydelse på netværket
Frej er ikke ekspeter, men en aktør der kan åbne døre og samle umage par til løsningorienterede samtaler. Du har derfor stor mulighed for at have medbestemmelse til hvad du synes netværket skal fokusere på og hvad du ønsker at få opkvalificering i
Mød tidligere deltagere
Jeg har fået mere overskuelighed i forhold til, hvordan jeg griber det her bæredygtighedstema an — jeg synes det var meget uoverskueligt før, men nu hvor jeg har hørt, hvordan andre gør og hvordan andre ikke gør, så er det blevet nemmere for mig at sige “okay, det er her vi starter” og “vi kan starte med de her små ting”.
Mai Fruervang
Driftsleder, Danfrugt
(Deltager i Ungelandmandsnetværket)
Det giver altid nogle tanker med hjem, når vi har været til de forskellige netværksmøder. Og nogle gange står man jo i en eller anden situation, og så tænker man “nårh ja, det talte en af de andre jo om — jeg ringer lige”
Jakob Skov
Selvstændig landmand, Hestbækgaarden
(Deltager i Ungelandmandsnetværket)
Der er helt sikkert mange af de personer, der har været med som tænker de samme ting, eller i hvert fald har gang i de samme tanker, som jeg selv har. Så jeg håber da vi kan gå lidt sammen om det — også i forhold til konkrete tiltag på gårdene. At vi kan snakke om “hvordan laver du investeringer” og “hvad er potentialet i det for dig”. De ting håber jeg da vi kan blive ved med at snakke om.
Mark Timmerman
Selvstændig landmand,
Stursbøl Østergaard
(Deltager i Ungelandmandsnetværket)
Visioner for fremtidens landbrug fra Frejs Landbrugsnetværk 2024
"Fremtidens landbrug er CO2-neutralt, bæredygtigt og i harmoni med naturen. Det producerer sunde, lokale fødevarer ansvarligt og fremmer grøn omstilling gennem innovation. Regenerative og økologiske metoder bruges for at forene natur og produktion. Passionerede personer driver landbruget, skaber dynamiske kredsløb og nedbryder barrieren mellem land og by"
Har du spørgsmål?
Kontakt projektlederen:
Amalie Lund-konggaard, projektleder
Amalie er projektleder på ungelandmandsnetværket, er fra Kalundborg og færdiguddannet skov- og landskabsingeniør. Som projektleder i Tænketanken Frej, har Amalie arbejdet med alt mellem, skovbrug, fiskeri og akvakultur, genteknologi og meget andet.
tlf. 28311097
email: amalie@taenk-frej.dk
Partnere på netværket



Fra tidligere netværk
Møder i netværket 2024
d. 9.02.2024
Tema: Bæredygtighed nu og i fremtiden
Første møde foregår i København. Her skal netværket introduceres til hinanden og til netværkets virke. Der vil blive talt og diskuteret bæredygtighed og bæredygtighedsudfordringer i landbruget generelt, og derudover vil der være et stort fokus på fremtiden inden for dansk landbrug i alle dens afskygninger. Deltagerne bliver bl.a. introduceret til CSRD og hvordan det kommer til at påvirke deres produktion.
d. 29.04.2024
Tema: Møde med skatteministeren
Andet møde foregår på Dalum Landbrugsskole på Fyn, hvor skatteministeren vil deltage med et oplæg og i en fælles debat. Fokus på dagen kommer til at handle om økonomiske incitamentsmodeller, herunder CO2-afgift.
d. 8.03.2024
Tema: En holistisk tilgang til landbrug
Regenerativt landbrug er blevet det nye sort, sammen med andre landbrugsformer, der har holistiske tilgange til deres landbrugspraksis. Vi skal ud og blive klogere på og inspireret af at se landbruget gennem andre briller.
d. 19.04.2024
Tema: Alle vil gerne have jeres jord!
Tredje møde foregår på Sjælland og kommer til at handle om arealanvendelse og landbrug. Danmark er et land med et sparsomt areal, der med tiden skal kunne levere på flere og flere formål, så som energi, CO2 lagring og biodiversitet - til det er der mange, der er interesseret i landbrugets jorde. Vi skal diskutere de forskellige muligheder, men også begrænsninger inden for sameksistens.
d. 17.05.2024
Tema: Visioner for fremtidens landbrug
Til det sidste møde skal vi fokusere på fremtiden. Dagen skal give et kig ind i både krystalkuglen og maskinrummet på nogle af landbrugets nye teknologier. Derudover skal vi også introduceres til vilde og nye visioner til fremtidens landbrugspraksis. Dagen afsluttes med middag, afsked og invitation til videre arbejde i netværket.
Møder i netværket 2022/2023
d. 8.12.2022
Tema: Bæredygtighed nu og i fremtiden
Første møde foregik i København i Frejs lokaler. Her kom Tavs Nyord fra Concito og talte bæredygtighed generelt og præsenterede Concitos bud på, hvordan en fremtidig CO2-afgift på landbruget kan se ud. Der var mulighed for både at stille spørgsmål og at netværke med de resterende deltagere.
d. 16.01.2023
Tema: Planteprotein er en del af fremtiden - Men hvordan?
Andet møde foregik på Ravnholt gods hos Agroalliancen på Fyn, der viste rundt på godsets faciliteter og fortalte om deres dyrkning af både planteproteiner og nødder. Her kom en række planteproducenter, herunder Dryk og Matr - og der var mulighed for at tale om produktion, afsætning og forbrug.
d. 10.02.2023
Tema: Forskelligheder mødes
Tredje møde foregik i Fjordsgade foreningshus i Århus med “Den Grønne Ungdomsbevægelse”. Dagen havde temaet: “Forskelligheder mødes?” For selvom der var mange åbenlyse forskelligheder mellem unge landmænd og unge aktivister, havde vi sat os for at finde nogle af de snitflader, hvor I ville kunne hjælpe hinanden med at få opfyldt visionen om et mere bæredygtigt landbrug. Thomas Vovemod holdt oplæg om vanetænkning og vanebrydning og faciliterede workshoppen bagefter. Der blev udvekslet telefonnumre, mails, ideer og projektaftaler mellem landmænd og aktivister.
d. 17.03.2023
Tema: Bæredygtighedsstrategier - fra sort til grøn forretning
Til det fjerde møde blev der arbejdet med landmændenes bæredygtighedsstrategier. De unge landmænd har gennem de tidligere møde lært om forskellige sider af bæredygtighed, men hvordan kan de agere på det?
d. 14.04.2023
Tema: Den grønne revolution 2.0 - Sådan arbejder du med biologien og ikke mod den
Til det sidste møder lå fokusset på fremtiden. Dagen gav et kig ind i både krystalkuglen og maskinrummet på nogle af landbrugets nye teknologier. Vi fik eksperter ud til at give et perspektiv på fremtidens muligheder og hvordan et fremtidig bæredygtigt landbrug kan se ud. Her blev alumnedeltagere fra sidste års netværk også inviteret. Her blev fundamentet for netværkets videre selvstyrring også lagt.
Afholdte møder i netværket 2021/2022
d. 19.11.2021
Tema: Udfordringer og fælles forståelser
Første møde blev afholdt i samarbejde med SEGES i Agro Food Park hvor blandt andet oplægsholdere Tom Axelgaard, stifter af Goodvally og Tavs Nyord, seniorkonsulent i CONCITOs program om Fremtidens Fødevarer, var inviteret til at inspirere og udfordre gruppen til at tænke i nye løsninger.
d. 21.01.2021
Tema: Bæredygtighedsstrategi
Andet møde blev afholdt på Odd Fellow Palæet i Købehavn i samarbejde med REGA gruppen. Kim Rahbek stifter af stick ‘n’ sushi gav et indlæg på hvordan restaurationsbranchen arbejder med bæredygtighed. Anders Kirkeby Larsen fra Ørsted kom og fortalt om Ørsteds transformation. Til sidst var Christian Sparrevohn fra The Foot Print og fortælle om bæredygtighedsstrategier i praksis.
d. 04.02.2022
Tema: Fremtidsscenarier for erhvervet
Tredje møde blev afholdt hos Patriotisk Selsskab, hvor der blev diskuteret forskellige fremtidscenarier for erhvervet. Lars Gårn Hansen fremlagde et scenarie med en flad Co2 afgift for hele økonomien. Jørgen Eivind Olesen fortalte om hvor han så de største potentialer for at reducere og udvikle sig i en bæredygtig retning. Til sidst var Hans Roust Thysen, Klimachef hos SEGES og fortælle om forskellige opgørelsesmetoder og reel omstilling i landbruget med ugangspunkt i deres nye ESGreenTool.
d. 25.02.2022
Tema: Konkrete tiltag hos landmanden
Netværket var på besøg hos Ausumgaard, hvor der var rundvisning på deres græsproteinanlæg, biogasanlæg med udsigt til de omkring liggende vindmøller. Kristian Lundgaard-Karlshøj, ejer af Ausumgaard, fremlagde virksomhedens værdier og strategi. Desuden blev der arbejdet med en af deltagernes virksomhed og strategien for deres bæredygtige udvikling.
d. 25.03.2022
Tema: Bæredygtighedsformidling
På sidste møde var der fokus på formidling og image, mødet blev afholdt i samarbejde med Boehringer Ingelheim. Emilie Roepstorff fra Kompas Kommunikation fortalte om influencer marketing. Charlotte Clausen, marketingschef hos Valsemøllen gav indsigt ind i hvordan de arbejder med deres Image og formidler emner indenfor bæredygtighed. Til sidst var Jacob Teilmann Andersen fra AgriKom på scenen, han klædte deltagerne på med konkrete redskaber indenfor formidling og image.