Forædling og genteknologi
Er nye genteknologier det næste skridt i vores udvikling af planter?
Fordyb dig med Frej, og tag et smut tilbage i tiden for at forstå, hvordan vores planter er blevet udviklet af mennesket i årtusinder, eller hop direkte til de nuancer, der findes i den nutidige debat omkring anvendelsen af genteknologier i planteforædling!
Start her
Bliv klogere på, hvordan de planter, vi spiser i dag, gennem årtusinder er blevet “tæmmet” og modificeret til menneskets behov. Vi starter ved landbrugets begyndelse med domesticering og slutter ved CRISPR-cas, en af de mest lovende nye genteknologier.
Eller gå direkte til...
Skal det virkelig blive nemmere at bruge nye genteknologier til planteforædling i EU? Vi præsenterer muligheder og udfordringer vedrørende centrale temaer i debatten og kommer omkring alt fra patentering til teknologiens begrænsninger, samt mistillid i befolkningen.
Smagen af genteknologi
I tre episoder gennemgår vi hele forædlingens historie. Vi svarer på hvornår vi egentlig begyndte at ændre på planter, hvad radioaktivitet har med din mad at gøre, og hvad CRISPR-cas egentlig går ud på.
Hvis du har mod på mere, så hop ind på vores vidensunivers om forædlingens historie, der går i dybden med al den viden der er i videoerne.
Har du spørgsmål?
Kontakt Nina:
Nina McAlpine Holst, projektmedarbejder og ansvarlig for vidensuniverset
Nina er projektmedarbejder på ‘Sæt lys på løsningerne - Genteknologi?’ og har stået for udarbejdelsen af dette vidensunivers. Hun er desuden projektmedarbejder på projektet ‘Fra jord til skolebord’. Her bidrager hun især med sin viden omkring natur, landbrug og arealanvendelse i Danmark.
Når hun ikke er hos Frej læser hun en kandidat i naturforvaltning på Københavns Universitet. Nina er vild med med planter og vil gerne skubbe den danske fødevaresektor i en mere klimavenlig retning.
Du kan kontakte Nina på nina@taenk-frej.dk.
Vidensuniverset om forædling og genteknologi er blevet udarbejdet som en del af projektet Sæt lys på løsningerne: Genteknologi? der har kørt i 2023.
Projektet har gennem en bred aktørinddragelse indsamlet viden omkring NGT’ers (nye genteknologiers) muligheder og udfordringer i forbindelse med at anvende dem i europæisk planteforædling.