Jordsundhed
Hvorfor er jordsundhed vigtigt?
Forestil dig, at jorden under dine fødder er levende. Den er hjem for et mylder af mikroorganismer, der arbejder sammen for at skabe et sundt miljø – ikke kun for planterne, men for hele økosystemet. Når vi dyrker landbrug til fødevarer, påvirker vi denne skjulte verden. Gødning, pløjning og høst har alle indflydelse, og hvis vi udpiner jorden, svækkes dens evne til at præstere. Men jordens sundhed har i mange år ikke fyldt meget i landbruget. Først inden for de seneste år er det blevet klart, hvor afgørende det er at opretholde jorden og livet i den – især hvis vi vil dyrke klimavenlige fødevarer. Men vi ved stadig for lidt. Der mangler generel viden om, hvad det vil sige, at jorden er sund, hvordan man måler det, og hvilke tiltag der kræves for at forbedre den. Derfor dykker vi her ned i, hvad jordsundhed egentlig betyder, og hvorfor det er så vigtigt for fremtidens fødevarer og klima.
Explainer: Jordsundhed
Hvad er jordsundhed?
“Jordsundhed er jordens evne til at fungere som et levende økosystem, der opretholder planter, dyr og mennesker.”
Der findes ingen fast definition på, præcist hvad sund jord er og hvornår en jord er sund nok. Samtidig er det først i løbet af de sidste årtier, at det for alvor er gået op for videnskaben, hvor komplekst et “system” jord udgør - og hvor vigtigt det er. Men opretholdelse af en sund jord er vigtigt grundet dets bidrag til forskellige jord-økosystemtjenester, heriblandt: bæredygtig planteproduktion, højere vandkvalitet, menneskelig sundhed og klimatilpasning[4]. En sund og levende jord skal desuden understøtte en miljøvenlig og bæredygtig planteproduktion, samtidig med at være robust og dermed holde til ekstreme vejrforhold. Det betyder at hvis vi sørger for at vores jord er sund, så sørger vi samtidig for at markerne ikke er lige så udsatte, når der kommer perioder med meget tørke og voldsomt regnvejr.
-
Selvom vi måske ikke tænker over det til daglig, er den jord, vi dyrker vores mad på, faktisk i ret dårlig stand. Størstedelen af verdens jorde anses for at være i enten middel, dårlig eller meget dårlig tilstand, hvor 33% af jordene allerede er moderat til kraftigt nedbrudt[1]. Grunden til at jorden har det dårligt kan være meget forskellig fra land til land på grund af forskelligt klima og forskellige måder at dyrke jorden på. F.eks. er der lande som USA og Australien, der dyrker jorden meget intensivt og samtidig har et tørt klima, hvor de oplever større problemer med udtørrede jorder og ørkendannelse.
-
EU har estimeret at mellem 60-70% af de europæiske jorde er usunde og får det fortsat dårligere[2]. Det kan potentielt koste EU mindst 50 milliarder euro om året. Derfor er der blevet lavet en strategi for forbedring af jordens sundhed for 2030. Målet er at alle jorde i EU skal være i sund tilstand inden 2050. EU har dermed sat forbedring af jordens sundhed på den politiske dagsorden, som man før har gjort med områder som vand-og luftkvalitet, samt biodiversitet og natur. Det betyder at der er opsat politiske rammer for hvordan man skal forbedre jordsundheden i hele EU.
-
Danmark er et landbrugsland, der generelt har været kendt for sin gode jordkvalitet. Men gennem mange år med intensivt landbrug, er vores jorder også på vej til at blive udpinte og bliver i dårligere stand. De udfordringer de danske jorde særligt står overfor er de tunge maskiner, som skaber pakning og komprimering af jorden. Øget pakning af jorden kan føre til problemer med afdræning, tab af lattergas, hæmmet rodvækst og erosion. Desuden ses der også en generel nedgang i det organiske materiale i de danske jorde. Der ses generelt et faldende kulstofindhold i de lerede jorde i Danmark, hvorimod det er mere stabilt i de sandede[3].
Parametre for jordsundhed
Det er svært at måle en sund jord. Der findes nemlig ikke en ting, der alene kan fortælle, om jorden er sund eller usund. Der er nemlig mange parametre, der spiller ind og er vigtige at måle på. De kan bredt set inddeles i fysiske, kemiske og biologiske parametre. De forskellige parametre påvirker også i høj grad hinanden og derfor kan de ikke altid adskilles, men skal derimod betragtes som en helhed. En sund jord kan overordnet set kategoriseres ved at der er masser af liv, samt at jordstrukturen tillader vand at trænge igennem, men uden at det løber for hurtigt igennem.
-
betegner jordens struktur. Jorden må ikke være kompakt, da det kan påvirke røddernes vækst, men også jordens evne til at dræne vandet væk og til at holde på det. En forbedret jordstruktur kan være med til at undgå udvaskning af næringsstoffer til de omkringliggende vandløb.
-
betegner jordens indhold af næringsstoffer, samt pH værdien, der desuden påvirker opbevaringen og frigivelsen af næringsstoffer til planterne. De kemiske parametre dækker også over indholdet af kulstof i jorden, der er en vigtig fødekilde for mikroorganismerne.
-
dækker over de forskellige mikroorganismer; svampe, bakterier og alger samt større mikro- og macrofauna; regnorme, nematoder, protozoa. Jordens mikroliv spiller en stor rolle når de omdanner organisk materiale til næringsstoffer, planterne kan optage. Desuden kan de bidrage til forbedret jordstruktur, samt forbedret plantevækst og øget resistens overfor sygdomme og skadedyr.
En rejse ned i jorden
Dyk med længere ned i jorden, for at få endnu større forståelse for jordens økosystem og hvad der påvirker den.
Hvordan genkender man sund jord?
Det kan være svært at vurdere, om en jord er sund, men der er nogle tegn man kan holde øje med. Dog er det vigtigt at huske at der skal flere undersøgelser til for at vurdere om en jord er sund og det er ikke tilstrækkeligt kun at kigge på den af indikatorerne. Nogle af de mest synlige kendetegn ved sund jord, som kan observeres direkte i marken, er:
-
Sund jord er levende. Derfor er det et godt tegn på en sund og aktiv jord, hvis man kan se regnorme, insekter eller generelle tegn på deres aktiviteter. Det er ikke alt det levende man kan se med det blotte øje, da nogle af dem er så små, at det vil kræve et mikroskop for at se dem.
-
En mørk jord kan ofte anses for at have et højt indhold af organisk materiale og kulstof.
-
En sund jord vil have en god 'jordagtig' lugt, som kommer fra en type bakterie kaldet Streptomyces. Det er et tegn på omsætning af organisk materiale og god vandledningsevne.
-
Du skal kunne trykke en håndfuld af jorden sammen og derefter let smuldre den fra hinanden igen. En god jord er meget porøs med små (<6 mm) runde aggregater og mange godt fordelte rødder, der fæstner sig til noget jorden. En god krummestruktur indikerer, at jorden har en høj vandledningsevne, og at planterødder let kan trænge igennem.
-
Det er ikke så enkelt som at tjekke én ting for at vurdere om jorden er sund – der skal flere faktorer i spil. Forskere fra Cornell University har forsøgt at knække koden ved at lave en liste med 12 forskellige parametre, man kan måle på. For hver parameter kan jorden få en karakter, der viser, hvordan den klarer sig. Men her er der ikke én størrelse, der passer alle. Om din jord er sandet eller leret, og hvilket klima du befinder dig i, spiller nemlig en stor rolle for, hvad der er muligt at opnå.
“One health”
Der er ved at sprede sig en bedre forståelse af, at sund jord og vores egen sundhed hænger tættere sammen, end vi tidligere har troet. Begrebet bliver kaldt “One Health” og er en idé om, at sundheden hos jord, planter, dyr og mennesker er tæt forbundet. For eksempel kommer mange af de mikroorganismer, der lever i vores tarme, direkte fra jorden. Vi får dem gennem maden vi spiser, både fra planter og dyr der har været i kontakt med jord[5]. Nogle peger også på, at der ses et faldende indhold af næringsstoffer i afgrøderne, ved brug af ubæredygtige dyrkningsmetoder, der handler mest om at få størst muligt udbytte og som ikke har fokus på jordens sundhed. Det kan føre til mad med færre vigtige vitaminer og mineraler. Derfor peger flere på dyrkningsmetoder, der øger jordens sundhed, som en mulig løsning til at dyrke afgrøder, der er rigere på de vitaminer som er vigtige for menneskers sundhed[6].
Hvordan forbedres jordsundheden?
Det er uundgåeligt, at man forstyrrer jorden, når der dyrkes afgrøder på den. Derfor skal der bruges landbrugsmetoder, der forstyrrer jorden mindst muligt og fremmer livet i jorden, så mikroorganismerne får de bedst mulige betingelser for at leve. Det kan være landbrugsmetoder som minimering af pløjning, der skal altid være en form for dække på jorden og der skal bruges færre sprøjtemidler og kemisk gødning. Det er dog ikke helt klart hvilke tiltag der skal tages i brug og i hvor høj grad de skal bruges, for at gøre jorden sund igen. Der findes allerede landbrugssystemer der gør brug af mange af disse metoder og som måske er på rette vej til at dyrke landbrug på en mere skånsom måde for jorden. Det kan være landbrugssystemer såsom regenerativt landbrug, conservation agriculture, økologisk dyrkning eller skovlandbrug. Men der er stadig noget vej til at finde den helt rigtige løsning.
Læs vores Q&A med Veronika Hansen fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab KU her:
Det kan derfor være nødvendigt at vores måde at dyrke landbrug på i dag helt skal gentænkes, hvor der i højere grad er fokus på at fodre jordens mikroliv og der bruges tiltag til at forbedre jordsundheden. Det kræver dog at landmænd, forskere, virksomheder og politikere går sammen og finder de helt rigtige løsninger, så vi i fremtiden kan dyrke fødevarer, der genopretter jorden, frem for at nedbryde den.
Hvis du kunne tænke dig at læse mere, så anbefaler vi at læse dem her:
Har du spørgsmål?
Kontakt projektteamet:
Malthe Thorshøj, projektleder
Derudover står Malthe for at lede Frej flere af Frejs projekter gennem faglig procesorienteret sparring. Ved siden af arbejdet i Frej er han bosat i et stort bofælleskab nær Roskilde.
Du kan kontakte Malthe på malthe@taenk-frej.dk.
Josephine Camilla Nielsen, projektmedarbejder
Hun er projektmedarbejder i Frej, og til dagligt læser hun en kandidat i Agronomi på Københavns Universitet, med speciale i Produktion og Miljø.
Du kan kontakte Josephine på josephine@taenk-frej.dk.
Projektet og videns-universet er udviklet med støtte fra:
Referencer
[1] FAO (2015): Status of the World’s Soil Resources https://openknowledge.fao.org/server/api/core/bitstreams/6ec24d75-19bd-4f1f-b1c5-5becf50d0871/content
[2] EU Kommissionen (2021): EU’s jordbundsstrategi for 2030 https://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/PDF/?uri=CELEX:52021DC0699
[3] Århus Universitet (2023): Videnssyntese om klimatilpasning og landbrug https://pure.au.dk/ws/portalfiles/portal/337689312/Vidensyntese_om_klimatilpasning_og_landbrug_23.08.2023.pdf
[4] Lehmann, J., Bossio, D.A., Kögel-Knabner, I. et al (2020): The concept and future prospects of soil health https://www.nature.com/articles/s43017-020-0080-8
[5] Banerjee, S., van der Heijden, M.G.A (2022): Soil microbiomes and one health https://www.nature.com/articles/s41579-022-00779-w
[6] Rodale Institute (2020): The power of the plate https://rodaleinstitute.org/wp-content/uploads/Rodale-Institute-The-Power-of-the-Plate-The-Case-for-Regenerative-Organic-Agriculture-in-Improving-Human-Health.pdf
-
Best4Soil (2020): Praktisk Information om Jordens Sundhed https://orgprints.org/id/eprint/43505/4/43505_Best4Soil_Soil-health-practical-information_DA.pdfBest4Soil (2020): Organisk stof i jord https://orgprints.org/id/eprint/43417/4/ORGANISK%20STOF%20I%20JORDEN.pdf
EU Kommissionen (2011): Soil, the hidden part of the climate cycle https://climate.ec.europa.eu/system/files/2016-11/soil_and_climate_en.pdf
FAO (2015): Status of the world’s soil resources https://openknowledge.fao.org/server/api/core/bitstreams/6ec24d75-19bd-4f1f-b1c5-5becf50d0871/content
FAO (2022): Soils for nutrition: State of the art
Frąc M, Hannula SE, Bełka M and Jędryczka M (2018): Fungal Biodiversity and Their Role in Soil Health.https://www.frontiersin.org/journals/microbiology/articles/10.3389/fmicb.2018.00707/full
Giller, K. E., Hijbeek, R., Andersson, J. A., & Sumberg, J. (2021): Regenerative Agriculture: An agronomic perspective.https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/0030727021998063
Innovationscenter for Økologisk Landbrug (2024): Mikrobiel diversitet i jorden stiger, når vi tilfører kompost https://icoel.dk/planteavl/mikrobiel-diversitet-i-jorden/
SEGES (2004): Jordpakningens betydning for jordens frugtbarhed og det omgivende miljø https://www.landbrugsinfo.dk/public/9/5/c/bygninger_og_maskiner_jordpakningens_betydning_for_jordens_frugtbarhed_og_det_omgivende_miljoe
Økologisk Landsforening: Opbygning af jordens frugtbarhed med kompost http://old.okologi.dk/media/773760/jordensfrugtbarhed-0216-web.pdf
Århus Universitet (2009): Threats to soil quality in Denmark https://pure.au.dk/ws/files/2933167/djfma143.pdf
Århus Universitet (2014): Dyrkningsjorden under pres https://vand-og-jord.dk/wp-content/uploads/2021/04/vj114-dyrkningsjorden-under-pres-4.pdf