Events

I Frej afholder vi en lang række forskellige events: Debatevents, morgenevents, fællesspisninger og vores årlige konference er bare nogen af disse. Læs om vores events nedenfor.

Filtrer efter: “Debatevent”

Biodiversitet: Skal vi blande os eller skal vi lade det være "naturligt"?
apr.
22.

Biodiversitet: Skal vi blande os eller skal vi lade det være "naturligt"?

biodiversitet-b_52912530.png

Biodiversitet er en betegnelse, der helt simpelt bruges til at beskrive forskelligheden af liv på planeten. I takt med at mennesker lægger et større pres på naturen, reduceres biodiversiteten, og i dag sker dét i så høj en grad, at man taler om den sjette masseuddøen i jordens historie, som altså denne gang er forårsaget af én art - mennesket. Den største årsag til at biodiversiteten i dag er presset skyldes  ændringer i arealanvendelse blandt andet pga. et stigende landbrugsareal, som tager pladsen fra vores vilde natur. 

Både mennesker, dyr og planter har en fordel af, at økosystemerne fungerer og leverer en stabil atmosfære, lagring af kulstof, rensning af vand, jord og luft, samt bestøvning af vilde planter og afgrøder - også kaldet økosystemtjenester, men den truede natur bliver ikke nødvendigvis tilgodeset, blot fordi vi passer på vores miljø og på de her økosystemtjenester. Derfor peger førende biodiversitetseksperter på, at man i stedet bør sikre den vilde natur i Danmark. 

Men hvordan griber vi det an? Hvad betyder det at lade naturen være vild? I et landskab, hvor naturen i høj grad allerede er formet af mennesket, hvad betyder det så at lade den være “naturlig”? Er det at lade naturen “stå til”, eller skal vi aktivt genoprette naturen? Med andre ord, skal vi blande os eller skal vi lade naturen være i vores kamp mod biodiversitetskrisen?

Det kan man blive klogere på, når Tænketanken Frej i samarbejde med Fagforeningen JA og Novo Nordisk Fonden inviterer til debat om biodiversitet.

Eventet vil indeholde fire oplæg af 15-20 minutters varighed og en fælles paneldebat på 30 minutter.

→ Hvor og hvornår?

Sæt kryds i kalenderen d. 22. april kl. 17-19.15, hvor eventet vil foregå online på Zoom

→ Oplægsholdere:

Dem offentliggør vi løbende - så stay tuned.

→ Skal jeg tilmelde mig?

Ja! Få dig en billet her:




Se begivenhed →
Fremtidens Dyrevelfærd: Skal din bøf podes eller paneres?
nov.
11.

Fremtidens Dyrevelfærd: Skal din bøf podes eller paneres?

DYREVELFÆRD.ETIK.jpg

Kød bliver i stigende grad set som en klimasynder i dansk madkultur. Men er der andre områder, hvor kødet også synder? Svaret er ja. Der er også mange etiske spørgsmål, som opstår, når vi lægger en bøf i munden. Dette har fået flere til at kigge efter alternativer til kød:

Er det etisk i orden at spise kød? Er der forskel på, hvor kødet kommer fra? Hvordan har dyrene haft det? Bliver laboratoriekød det i fremtiden, som kan gøre at vi som forbrugere kan spise bøf med god samvittighed? Når vi ser ind i fremtidens bæredygtige Fødevaredanmark, vil kød og produktionsdyr så stadig være en del af den? Og i hvilken grad?

En undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer (februar 2019) viser at 71% af os forbrugere tænker over dyrevelfærd, når vi står ved køledisken, men hvad betyder metoderne, vi producerer kød på, for dyrevelfærden? Og er der andre hensyn end dyrevelfærd på spil? Har dyr ret til liv – og til ikke at blive spist? Skal kødet fortsat være at finde på de danske spiseborde kræver det så strengere krav til dyrevelfærd og den fremtidige kødproduktion? Eller skal der findes alternativer?

Disse mange spørgsmål vil Det Dyreetisk Råd i samarbejde med Tænketanken Frej stille skarpt på til dette online-event.

➡️ Oplægsholdere:

  • Lars Esbjerg, Institut for virksomhedsledelse, MAPP, AU

  • Gert Glob Lassen, økologisk mælkeproducent, Ellinglund Økologi

  • Stig Skrivergaard, Ph.d-studerende AU, Projekt Clean-Meat

  • Bengt Holst, Formand for Det Dyreetiske Råd


➡️ Aftenens program:

  • 17.00 Velkomst ved Frej

  • 17.05 Oplæg ved Bengt Holst

  • 17.20 Oplæg ved Lars Esbjerg

  • 17.35 Oplæg ved Gert Glob Lassen

  • 17.50 Oplæg ved Stig Skrivergaard

  • 18.05 Spørgsmål/debat med oplægsholdere

  • 18.30 Oprunding på aftenen ved Frej

➡️ Praktisk:

Køb din billet her eller længere nede på siden.

Eventet afholdes som et online-webinar og live-streames på Facebook.

Se begivenhed →
Forsvinder køkkenet i hjemmet?
okt.
1.

Forsvinder køkkenet i hjemmet?

I en tid, hvor vi går mere op i mad end nogensinde, laver vi stadig mindre mad i hjemmet 🍽🥦

Dagligt bliver vi bombarderet med nye hensyn, der skal tages på madscenen - #økologi, #klima, #bæredygtighed, #lokalproduktion, #sundhed, #æstetik og vi kunne blive ved. Aldrig har vi gået så højt op i den mad vi spiser.

Imens seertallene til madlavningsprogrammer som fx. Den Store Bagedyst og Masterchef stiger, falder mængden af hjemmelavede måltider og den tid, vi bruger i køkkenet. Flere bruger convenience-produkter som færdigkøbt tærtedej 🍰, snittede grøntsager 🥗 eller bake-off 🥐 til at få aftensmaden klar i en fart. Flere af os vælger oftere restaurantbesøg fremfor selv at trække i forklædet. Vi får leveret take-away direkte til døren.

Hvordan skal vi forholde os til tendensen? 🤷🏼‍♀️

Ja - bør vi være bekymrede over, at vi er ved at blive en nation af madanalfabeter, der ikke har den nødvendige viden til at træffe det bæredygtig valg, fordi vi ikke kender forskel på en gulerod og en knoldselleri og forventer at kunne købe jordbær i januar? Eller skal vi værdsætte udviklingen, fordi den giver mulighed for, at endnu flere kommer med på bæredygtighedsbølgen, når den enkelte ikke selv skal navigere i informationsjunglen af grønne løfter og mærkningsordninger, fordi det bæredygtige valg er truffet for en 🌱?

👉 Tænketanken Frej inviterer til debat om #madkultur og #bæredygtighed.

Tre oplægsholdere med hver deres vinkel på emnet vil gøre os klogere på, om køkkenet virkelig er på vej ud af de danske hjem, og hvad udviklingen betyder det for at skabe et mere bæredygtigt fødevareforbrug, der er mindre belastende for dyr og klode.

Oplægsholdere, lokation og program offentliggøres snart!

Få din GRATIS billet via. billettlinket her ⬇️⭐️ (husk at melde fra på frej@taenk-frej.dk), hvis du ikke kan deltage alligevel).

OBS!😷 Vi følger sundhedsstyrelsens råd vedrørende hygiejne og forsamlinger, samt forbeholder os retten til at aflyse eventet ved yderligere restriktioner.

Tilmeldingen til eventet er bindende - bliver du forhindret i at deltage efter tilmelding, så send en mail til frej@taenk-frej.dk

Se begivenhed →
Krise er der Mad nok?
sep.
15.

Krise er der Mad nok?

erdermadnok2.jpg

Da Mette Frederiksen lukkede landet ned pga. Covid19, blev der forsikret om (af måde statsministeren og supermarkedskæderne), at der var varer nok og at lagrene var fulde, men alligevel strømmede vi ned i supermarkederne, som om enden var nær 😳🥦🍴.

Mange tænkte på sig selv først - og købte et hjemmelager af gær og toiletpapir. Er en sådan reaktion mangle på solidaritet eller ren menneskelighed 🤷🏼‍♀️? Ligeledes, blev samarbejder på internationalt plan udfordret, fordi nationalstaterne skulle sikre sine egne først 🇩🇰 og vi lukkede grænserne for vores europæiske venner.

På trods af det, virkede handlen på det globale market stadig og supermarkederne bugnede fortsat med fødevarer 🥕🥦🌭🍷. Detailhandlen var forberedt på sådanne (krise)tider. Men hvordan kan en sektor, i et nedlukket verdenssamfund, sikre varer nok på hylderne, ikke bare her i Danmark, men i stort set alle vestlige lande 🌏?

➡️ Til Frejs debatevent kan du bl.a. få svar på....
Hvordan foregår handel med fødevarer egentlig, og hvordan påvirker en krisetid vores fødevaresystem og forsyning af fødevarer?

Du er inviteret med til Frejs debat-aften! Læs mere her👇

➡️ Program, oplægsholdere mm. offentliggøres snart!

➡️ Få din (gratis)-billet her 👇👇 (husk at melde fra, hvis du ikke kan deltage alligevel efter tilmelding).

Vi glæder os til at se dig!💚

Se begivenhed →
Hvordan når vi de grønne ambitioner? (KUN for Djøf-medlemmer)
aug.
24.

Hvordan når vi de grønne ambitioner? (KUN for Djøf-medlemmer)

Skal en CO2-afgift få dig til at vælge linsegryden frem for spaghetti-bolo?🍽 Skal den animalske produktion reduceres til fordel for mere skov 🌲, eller skal vi tværtimod producere endnu mere til hele verden for mindre udledning 🌏?

Klimaet ændrer sig og det samme gør debatten om, hvilke konkrete initiativer der skal fremtidssikre dansk fødevareproduktion ved at gøre det mere bæredygtigt.

Regulering, afgifter eller kulturændring - hvordan sikrer vi, at de grønne ambitioner ikke bliver tomme løfter?🤷🏼‍♀️ Det spørgsmål vil vi blive klogere på, når Tænketanken Frej i samarbejde med Djøf inviterer til en debataften. Panelet vil bestå af tre forskellige klimakyndige 🌱, der er klar til at give deres bud på, hvad der skal til for at sikre, at vi lever op til de grønne ambitioner om en reduktion på 70 % i 2030 og et klimaneutralt fødevareerhverv i 2050.

➡️ Debatpanelet:

- Klimadirektør Niels Peter Nørring, Landbrug & Fødevarer

- Lektor Quentin Gausset, Institut for antropologi, KU

- Den sidste debattør er endnu ikke på plads.

➡️ Billetter:

Få din billet via billetlink her

*OBS! Eventet er KUN for medlemmer af Djøf.

➡️ Lokation:

Ecopark, Bautavej 1A, 8210 Aarhus V

(Der er gratis parkering på stedet)

➡️ Forplejning:

Sandwich og frugt, sodavand og vand.

➡️ Aftenens program

17.00 Velkomst ved Frej

17.05 Velkomst ved Djøf

17.10 Præsentation af debattører

17.40 Debat

18.10 Aftensmad

18.40 Debat

19.20 Opfølgning på aftenen

19.30 Tak for nu

Se begivenhed →
Fremtidens Fødevarer: Fra marken, byen eller petriskålen?
mar.
4.

Fremtidens Fødevarer: Fra marken, byen eller petriskålen?

Fødevareproduktionen har ændret sig markant de sidste hundrede år. Fra en lille produktion og selvforsyning 🌾 til en stadigt større og mere produktiv, effektiv og specialiseret produktionsform 🚜.

Vi ved dog også, at den traditionelle fødevareproduktion er under stadigt større pres: Køerne udleder metangas, og der kan til tider findes pesticid-rester i vores drikkevand 🚱🐄💨. Det har gjort, at der blandt andet forskes i at producere kød og mælk, der ikke kommer direkte fra dyr, men bliver dyrket i en petriskål 🔍.

De seneste år har dog også vist en tendens i retningen af mere fokus på lokal produktion og bæredygtighed ♻. Det har medført at tage og vægge i byerne er blevet fyldt med tomater og andet grønt 🏡.

Tænketanken Frej vil i samarbejde med fagforeningen JA blive klogere på hvor og hvordan fremtidens fødevareproduktion kommer til at foregå og se ud 💡. Vi vil blive klogere på den udvikling der er forløbet, og se ind i fremtiden med nogle kloge oplægsholdere 🔮👥. En fremtid der bliver påvirket og er afhængig af os forbrugere og vores spisevaner 🍴👫.

Kom til event fra kl. 17, med efterfølgende aftensmad kl. 19 ca.

👆🏼 Arrangementet er gratis, men kræver tilmelding via billetlink. HER

Se begivenhed →
Klimaneutralt fødevareerhverv 2050 - Hvordan når vi i mål?
feb.
19.

Klimaneutralt fødevareerhverv 2050 - Hvordan når vi i mål?

Klima er i dag et af de helt varme emner i den offentlige debat 🌱🌏. I den forbindelse er der kommet stor fokus på det danske fødevareerhvervs drivhusgasudledning. Særligt står landbruget overfor den største udledning i forbindelse med produktionen af fødevarer fra jord til bord 🚜 (kilde: Landbrugsstyrelsen) .

Landbrug og Fødevarer har for at løse denne problemstilling fremsat en vision om at fødevareerhvervet skal være klimaneutralt i 2050 🌾. Hermed skal fødevareerhvervet udvikles til et erhverv, der samlet set ikke udleder flere drivhusgasser, end det optager. Desuden skal fødevareindustrien bidrage med grøn energi og bæredygtige løsninger (Kilde: L&F). Spørgsmålet er, om det overhovedet er muligt at nå i mål med denne ambitiøse vision? Og i så fald, hvad skal der til?🧐

I samarbejde med JA stiller Tænketanken Frej med dette debatevent skarpt på Landbrug og Fødevares vision for 2050.

Til eventet får du mulighed for at blive klogere på, hvilke tiltag der kan anvendes i udviklingen mod et klimaneutralt fødevareerhverv, samt kan du møde en klimabevidst landmand 👩‍🌾, som allerede i dag arbejder med klimatiltag, der skal bane vejen for en klimaneutral fødevareproduktion. Aftenens tre oplægsholdere er:

  • Hans Roust Thysen, Direktør i center for klima og bæredygtighed, SEGES: "Visionen om et klimaneutralt fødevareerhverv i 2050"

  • Troels Kristensen, Seniorforsker ved Institut for Agroøkologi, AU: "Landbrugets klimabelastning og klimaforskning"

  • Jens Krogh, Landmand: "Den klimabevidste landmand og rejsen mod et klimaneutralt landbrug"


Så sæt ❌ i kalenderen d. 19. februar 2020 - og book din billet allerede nu via linket HER.

Eventet starter klokken 17.00 på Erhvervsakademi Aarhus, Sønderhøj 30, 8260 Viby J. Der er inkluderet aftensmad i billetten 🍴🥗.

Se begivenhed →
Greenwashing: Hvem har grønt mel i posen?
dec.
3.

Greenwashing: Hvem har grønt mel i posen?

Klima og bæredygtighed står øverst på danskernes indkøbsliste, når vi står i supermarkedet og vælger den ene tomat frem for den anden, og særligt de unge tror på, at man gennem sit forbrug kan gøre en forskel i verden. De fleste af os er tilmed villige til at betale mere for en vare, der har etikken i orden (Berlingske, 2019).

Bæredygtighed er blevet en konkurrenceparameter, hvor virksomheder forsøger at skille sig ud som grønnere end konkurrenten. Som forbrugere skal vi forholde os til en skov af bæredygtighedsmærker, verdensmål og grønne løfter, som gør det bæredygtige forbrug til et uoverskueligt projekt. For er fødevaren virkelig så bæredygtig, som den tager sig ud?

Til eventet vil vi blandt andet belyse hvad greenwashing er som fænomen, og hvordan vi som forbrugere kan navigere i bæredygtighedsjunglen i supermarkedet Vi skal også høre mere om hvad vi kan gøre for at undgå greenwashing, blandt andet gennem mærkningsordninger.

Deltag i debateventet ’Greenwashing: Hvem har grønt mel i posen?’ og bliv klogere på greenwashing og hvordan vi kan håndtere udfordringen.

Arrangementet starter kl. 17.00 med oplæg og efterfølgende debat. Ca. kl. 19 er der aftensmad og videre mulighed for dialog. Oplægsholdere vil løbende blive annonceret på Facebook.

Arrangementet er gratis, men kræver tilmelding via linket herunder

Se begivenhed →
Dyrevelfærd: Måltid eller menneskets bedste ven?
okt.
23.

Dyrevelfærd: Måltid eller menneskets bedste ven?

Produktionsdyr og kæledyr. Slagtesvin og familiehund. Måltid og menneskets bedste ven. Hunden er en, som vi kæler og klapper, mens grisen er for mange en vi slagter og spiser. 🐶🐷 men hvorfor det?

Selvom vi mennesker opfatter dyr forskelligt, viser en undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer (februar 2019), at dyrevelfærd er noget 71% af os forbrugere tænker over ved køledisken. Men hvad betyder forskelsbehandlingen af dyr, på de krav vi som forbruger stiller overfor de produkter vi køber i supermarkedet? 🛍💸 Stemmer vores dyrehierarki overhovedet overens med, hvad vi ved om det enkelte dyrs intelligens og evne til at føle? 🐮🐷🐰🐥

Det vil Tænketanken Frej i samarbejde med Fagforeningen JA gerne blive klogere på denne aften med en række eksperter 👫👬. Aftenen vil blandt andet byde på dyreetiske og filosofiske ståsteder i debatten og give et indblik i både forbrugeren og producentens blik på ovenstående, så vi i fællesskab kan blive klogere på, hvad der ligger bag denne forskellige syn på dyreproduktion. En produktion der gør at nogle har helt valgt at undgå animalske produkter🕵

Program:

  • Kl. 17.00 Velkomst v/Tænketanken Frej & JA

  • Kl. 17.10 Dyreetiker Rune Klingenberg, RUC

  • Kl. 17.25 Dyrlæge adjunkt, Kirstin Dahl-Pedersen, KU

  • Kl. 17.50 Svineproducent Knud Knudsen

  • Kl. 18.05 Veganer Ulrik Myrtue fra Vegan Change

  • Kl. 18.20 Fælles debat

  • Kl. 19.00 Gratis aftensmad

Se begivenhed →
Mød Frej til Aarhus Food Festival
sep.
6.
til 8. sep.

Mød Frej til Aarhus Food Festival

I weekenden den 6-8. september afholdes der Food Festival 2019 i Aarhus. Tænketanken Frej er selvfølgelig med.

I løber af weekenden kan du deltage i følgende Frej-events:

MAD & MAD: MØD MANDEN BAG MADEN

Fredag den 6. og lørdag den 7. kl. 18:45.

Kom og mød manden bag maden – fællesspisning med Tænketanken Frej

Hvad går konceptet Mad & Mad ud på?

  • Frej laver et måltid mad.

  • En producent af hovedingrediensen i måltidet kommer og diskuterer sit produkt - med dig og 19 andre madelskere.

  • Målet med konceptet er at skabe dialog mellem producenter og forbrugere af fødevarer.

Læs mere her: Mad & Mad: Mød en fisker

FREMTIDENS FØDEVARER: DEBATEVENT

Lørdag den 7. kl.17:00

Kom og bliv klogere, når Tænketanken Frej stiller skarpt på, hvad fremtiden bringer, og hvilke fødevarer der tendere.

Hør Milena Corredig fra iFOOD AU fortælle, hvordan vi spiser om 10 år. Jessica Aschemann-Witzel fra Aarhus Universitet fra fortæller om, hvordan vi når i mål med udviklingen om mindre mængder, og hvordan man kan få den store mængde af forbrugerne til at tilpasse sig fremtidens spisevaner. Arrangementet sluttes af med en debat og mulighed for at stille spørgsmål.

Du kan deltage kvit og frit, men da der er begrænsede pladser, skal du bestille billetter på følgende link: https://www.foodfestival.dk/program/food-festival-2019/fremtidens-foedevarer/

KAN DU LÆRE DIN BEDSTEFAR AT SPISE TOFU?

Søndag d. 8. september kl. 14.45-15.45.

Tænketanken Frej inviterer dig til en snak om, hvad vi spiser i fremtiden.

Kan du få dine egne bedsteforældre til at spise tofu eller dine oldeforældre til at spise insekter? Er det overhovedet nødvendigt at lave så store ændringer i kosten? Eller kommer vi til at lave mad baseret på ren kemi, måske endda i store tanke? 
Der er mange spørgsmål om vores fremtidige fødevareproduktion, men en ting er helt sikkert. VI må gøre noget og vi skal ikke fortvivle. 
Kom med når Tænketanken Frej inviterer dig indenfor i teltet, så vi sammen kan blive klogere på nogle af de mange spørgsmål vi måtte have på vores vej til et mere klimavenligt forbrug.

Du kan deltage kvit og frit, men da der er begrænsede pladser, skal du bestille billetter på følgende link: https://www.foodfestival.dk/program/food-festival-2019/kan-du-laere-din-bedstefar-at-spise-tofu/


DIALOGKAFFE

Alle dage

Få en gratis kop kaffe med plante- eller komælk og lad os høre, hvad du tænker, at fremtidens landmænd i Danmark bør producere - og hvad vi selv bør spise.

Læs mere her:
www.foodfestival.dk


🌱VI GLÆDER OS TIL AT SE DIG! 🌱

Se begivenhed →
CRISPR - DNA som værktøj til mere bæredygtige fødevarer?
jun.
24.

CRISPR - DNA som værktøj til mere bæredygtige fødevarer?

Vær med når Tænketanken Frej i samarbejde med IDA udforsker fremtidens bæredygtige fødevareproduktion 🌱

GMO som planteforædling har været debatteret heftigt siden 70'erne, og er ikke blevet tilladt at anvende i EU. Nu er der kommet et nybrud i planteforædlingen - den såkaldte CRISPR-teknologi. Forskere mener, at det kan være med til at løse mange af fødevareerhvervets udfordringer såsom for høj klimaudledning og pesticidforbrug. Etisk Råd, der ellers har været kritiske over for GMO, hilser også det nye værktøj velkommen. EU-lovgivningen kategoriserer imidlertid den nye teknologi som GMO, og det er derfor endnu ulovligt at bruge i EU. Men det kræver en lovændring. Det er derfor højaktuelt at debattere, hvad den nye teknologi kan, hvordan forbrugerne stiller sig over for den, og om vi vil tillade det på de europæiske marker.

Oplægsholdere til eventet er:

  • Michael Broberg Palmgren, Professor i Plantefysiologi ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab, Københavns Universitet

  • Rasmus Hjortshøj, Vinterbygforædler hos Sejer planteforædling.

  • Andreas Christiansen, Postdoc ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling, Københavns Universitet

  • Poul Pettersson - medlemsdirektør i Arla og ophavsmand for GMO-fri mælk.

  • Sidste oplægsholder TBC

Så kom og deltag i et spændende og oplysende arrangement og bliv klogere på fremtidens bæredygtige fødevareproduktion.

Har du lyst til at også at blive klogere på IDA kan du også læse mere her:

https://ida.dk/viden-og-netvaerk/faglige-netvaerk-oversigt/kemi-og-bioteknologisk-udvalg-ida-oestjylland

Se begivenhed →
Mindre Madspild - Handler det om at nøjes?
maj
2.

Mindre Madspild - Handler det om at nøjes?

Hvert år smider en dansker i gennemsnit 47 kg spiseligt mad direkte i skraldespanden. Dermed står private husholdninger for den største andel af det samlede danske madspild. Det er et enormt ressourcespild og uforeneligt med et bæredygtigt fødevareforbrug. Men hvad skal der til for at få os til at ændre vores vaner, og hvad kan du som forbruger selv gøre? Skal vi gå på kompromis med smag, komfort og fødevareudvalg? Hvordan kommer vi bedst i mål med FN's Verdensmål 12's ambition om at halvere vores madspild? 

Tænketanken Frej inviterer i samarbejde med JA til debatevent, hvor du får mulighed for at blive klogere på, hvilke udfordringer og dilemmaer vi står overfor for at reducere vores madspild, og hvordan vi kan overkomme dem.

**Tilmelding via billetlink**
Studerende/ledige: 40 kr. + gebyr
Ikke-studerende: 140 kr. + gebyr

Oplægsholdere:

Se begivenhed →
Klimamærke: Mere information eller mere forvirring?
apr.
4.

Klimamærke: Mere information eller mere forvirring?

Avokadoer, ris, argentinske bøffer og nødder – lækkert er det, men hvad med klimaaftrykket? 🥑 🍚🥜 Vi kan læse det sundhedsmæssige indhold i varen på deklarationen, men hvordan gennemskuer vi som forbrugere klimaaftrykket, når vi sidst på eftermiddagen står i supermarkedet og skal vælge? Er vejen til dette et klimamærke? 🌱

Tænketanken Frej inviterer i samarbejde med JA til en spændende debat og workshop om de mulige udfordringer og gevinster, der følger med klimamærkning.

Oplægsholdere er endnu ikke fastsat.

Se begivenhed →
Er biologiske alternativer vejen mod et giftfrit landbrug?
mar.
28.

Er biologiske alternativer vejen mod et giftfrit landbrug?

Mens store dele af fødevareerhvervet ser teknologier som GMO, CRISPR og glyphosat, som vejen til en mere bæredygtig fødevareproduktion, bliver de gang på gang afvist af den vestlige befolkning, der ser teknologierne som unaturlige. Nu præsenterer både forskere og fødevareerhvervet nye teknologier indenfor biologisk plantebeskyttelse og bekæmpelse, som alternativ og supplement til landbrugets brug af bl.a. pesticider og gødning. 🥕

Men er de biologiske alternativer vejen til en stadig mere bæredygtig fødevareproduktion? Vil befolkningen acceptere disse nye biologiske teknologier i produktionen af deres fødevarer? Skaber det bedre sundhed og tryghed for forbrugerne? Og hvor naturligt er det i det hele taget? 🌾🌾

Deltag i Plant Biologicals Network og Tænketanken Frejs debatevent og bliv klogere på, hvordan og hvorvidt biologiens kræfter kan bruges i fremtidens bæredygtige fødevareproduktion.🌱

Panelet som skal gøre os klogere:

  • Jørgen Eilenberg, professor med forskning inden for Biological Controlv. KU

  • Troels Toft, sektordirektør, Planter, SEGES

  • Rikke Lundsgaard, Landbrugspolitisk seniorrådgiver, Danmarks Naturfredningsforening

  • Jesper Lassen, professor, sektion for forbrug, bioetik og regulering KU

**Tilmelding via billetlink nedenfor**
Studerende/ledig: 40 kr. + gebyr
Ikke-studerende: 140 kr. + gebyr

Se begivenhed →
Folketingsvalg: Hvilket Fødevaredanmark vil du stemme på?
feb.
7.

Folketingsvalg: Hvilket Fødevaredanmark vil du stemme på?

**Tilmelding skal ske gennem billetlinket nederst**

Skal dansk landbrug være 100 pct. økologisk? Skal pesticidafgiften fjernes? Hvor meget skal naturen fylde? Hvordan ser fremtidens bæredygtige Fødevaredanmark ud?

2019 står i folketingsvalgets tegn, og vi skal igen tage stilling til, hvilke politikere der skal lede vores land. Tænketanken Frej ønsker i samarbejde med JA at sætte fødevaredebatten på den politiske dagsorden, og derfor har vi inviteret alle Folketingets partier til paneldebat, så du kan finde ud af, hvilket Fødevaredanmark du skal sætte dit kryds ved.

Der vil være rig mulighed for at stille de fødevarespørgsmål, som du går og undrer dig over, så tag en ven under armen og få muligheden for at diskutere Danmarks fødevarefremtid med landets beslutningstagere.

Dørene åbner 16.30.
Der vil være mulighed for at fortsætte aftenens debat over en bid aftensmad efter arrangementet. Aftensmaden er inkluderet i prisen.

Studerende/ledige: 40 kr. + gebyr
Ikke-studerende: 140 kr. + gebyr

Se begivenhed →
Er der gift i mit grundvand? (Aarhus)
nov.
29.

Er der gift i mit grundvand? (Aarhus)

Vi er forvirrede! 🤔

På den ene side kan vi danskere - som nogen af de eneste i verden - dække næsten hele vores behov for drikkevand med vand hentet direkte fra undergrunden - grundvand. 💦 Vi hører dog også gang på gang om drikkevandsboringer, der bliver lukket pga. målinger, der viser, at vandet indeholder rester af pesticider, der overstiger vores grænseværdier ☠️

HVAD ER OP OG NED? Hvor rent er det danske grundvand egentlig? Hvad er grænseværdier? Og hvordan fastsættes de? Hvad er problemet - og hvad er løsningen i forhold til fund af pesticider i vores grundvand?

Frej giver dig muligheden for at blive klogere på det vand, som du hver dag drikker direkte fra vandhanen🚰

👌🏻🚰👍🏻 🤔 👎🏻💦☠️


PROGRAM

  • 19.00 Velkomst fra Frej.

  • 19.05 JA siger hej

  • 19.10 Grundvand. Hvad er grundvand? Hvordan testes vandet? Hvor mange boringer lukkes? Åbnes der nogle? Oplægsholder: Claus Vangsgård, Seniorkonsulent i DANVA.

  • 19.30: Del 1 & 2

  • Del 1: Grænseværdier. Hvad er en grænseværdi? Hvad er giftigt og hvorfor? Hvor kommer de giftige stoffer primært fra?

  • Del 2: Hør mere omkring cocktaileffekter ved flere stoffer i det samme vand. Oplægsholder: Nina Cedergren, Professor i plante- og miljøvidenskab fra Københavns Universitet

  • 20.10 Hvad er forskellen på grundvand og drikkevand? Hvilken proces er grundvandet igennem før vi som borger drikker det? Oplægsholder: Hans Jørgen Albrechtsen, Professor v. Vand og miljøteknologi, DTU.

  • 20.30 Kort pause med snacks

  • 20.35 Spørgsmål

  • 21.00 Afslutning

Se begivenhed →
Mere natur – I samspil eller modspil med landbruget? (Aarhus)
nov.
19.

Mere natur – I samspil eller modspil med landbruget? (Aarhus)

Hver dag kan du læse lange artikler om naturens tilstand, og på Christiansborg konkurrerer politikerne om, hvem der kan præsentere det grønneste naturudspil.

Men hvad er natur egentlig? 🐛Hvorfor skal vi overhovedet bevare natur? 🌳 Og hvordan gør vi det? 💡 Er natur og landbrug hinandens modsætninger eller kan de faktisk supplere hinanden? 🌾🍃

Kom og bliv klogere på naturen, landbruget og samspillet herimellem, når Frej samler eksperter, studerende, interessenter og interesserede til en vigtig debat om fremtiden for dansk natur og landbrug 💬🌾🍃🕷💬

Program:

  • 17.00 Velkomst fra FREJ

  • 17.10 JA siger hej

  • 17.15 Hvad er natur? Oplægsholder: Camilla Fløjgaard, biodiversitetsforsker ved Aarhus Universitet.

  • 17.30 Hvorfor skal vi bevare natur? Et etisk perspektiv. Oplægsholder: Rune Engelbreth Larsen, idéhistoriker, forfatter og medlem af Etisk Råd

  • 17.45 Hvordan bevarer landbruget i praksis naturen? Oplægsholder: Heidi Buur Holbeck, uddannet landmand og biolog, landskonsulent indenfor natur ved SEGES.

  • 18.00 Kort pause

  • 18.15-19.00 Diskussion ved bordene

  • 19.00-19.30 Pause og mad

  • 19.30-20.00 Opsamling, spørgsmål og afslutning

Se begivenhed →
Fremmedgjort over for fødevarer: Tilbage til rødderne?
nov.
8.

Fremmedgjort over for fødevarer: Tilbage til rødderne?

***Eventet er udsolgt***

Fødevarer handler om mere end bare ernæring og mæthed. Fødevarefællesskaber, byhaver og 'historien bag' en fødevare vinder kraftigt frem.

Handler tendenserne mon om, at vi føler os fremmedgjorte over for vores fødevarer, når vi blot kan gå i Fakta og købe tomater, som vi ikke aner hvorfra kommer? Kan vi 'reconnecte' og vende tilbage til rødderne ved at dyrke vores egne fødevarer eller markedsføre den unikke historie om tomaterne, der kommer fra fru Hansens drivhus? Og hvorfor har vi overhovedet brug for en relation til vores fødevarer?

Tænketanken Frej ønsker at blive klogere på os selv, og hvad fødevarer betyder for os moderne mennesker.

16.30: Dørene åbner

17.00: Velkomst ved Tænketanken Frej og JA
Oplæg ved:

Oplæggene vil blive efterfulgt diskussion mellem oplægsholderne og salen. Der vil være aftensmad efter eventet.

Du kan allerede nu blive sikker på at komme med ved at tilmelde dig her:

Se begivenhed →
Plastik som fødevareemballage - løsning eller udfordring?
sep.
24.

Plastik som fødevareemballage - løsning eller udfordring?

NB EVENTET ER UDSOLGT - For venteliste, skriv til: caroline-samson@hotmail.com

Plastik!

Et fantastisk materiale, der både kan bruges til at forlænge holdbarheden på vores fødevarer, så vi mindsker madspild og til at bevare fødevaresikkerheden. Men selvom mange af os tænker, at det fylder godt i skraldepanden, ender plastik alt for ofte i naturen og skaber alvorlige problemer for dyrelivet og miljøet 🍬🌳🐢

Noget må gøres, men hvad? 🤔

Skal vi have mere og bedre genanvendelse? Bioplast? Eller skal vi helt udfase plastik? Efter sommerferien kommer regeringen med et bud i en national plasthandlingsplan. Uanset hvad der kommer til at ske, vil omstillingen få betydning for både forbrugerne og industrien.

Tænketanken Frej vil i samarbejde med Dansk Industri til september stille skarpt på fordele og ulemper ved plastik som fødevareemballage, og på hvordan en ansvarlig og bæredygtig fødevarefremtid kan se ud.

Du kan allerede nu sikre dig en plads her:

Se begivenhed →
To bi or not to bi: Hvordan sikrer vi bier og biodiversitet?
jun.
7.

To bi or not to bi: Hvordan sikrer vi bier og biodiversitet?

Bierne dør! 🐝🐝📛📛Vi hører om det i medierne 🔈, taler om det ved middagsbordene 💭, og politikerne lovgiver om det 📃. I slutningen af april vedtog EU det hidtil mest markante indgreb i et forsøg på at mindske bi-dødeligheden ved at forbyde tre af landbrugets mest udskilte midler mod insekter – de såkaldte neonikotinoider. Et tiltag som Danmark stemte imod. 

Vi ved, at bier er en central del af vores økosystem 🌍, er naturens bedste bestøvere 🌾og essentielle for at producere de fødevarer, som vi gør i dag 🍞MEN hvad er egentlig op og ned, når vi taler om bi-dødelighed? 

  • Hvor mange bier dør? 🐝🐝

  • Er der forskel i dødeligheden hos honningbier og vilde bier? 

  • Hvad er årsagerne til det? 🐝🐝

  • Og vigtigst: hvordan mindsker vi bierne nedgang?

Vi håber, at du har mod på at blive klogere på disse og flere spørgsmål, når Tænketanken i samarbejde med JA inviterer til event om bi-dødelighed tors. d. 7/6-18 fra 17.15-19.30. Der vil både deltage forskere, naturorganisationer, landmænd og honningproducenter. 

Hovedfokus er hvordan vi i fællesskab kan mindske nedgangen i bier 💪💪

Program:

  • 17:15-17:20: Intro ved Iben Krog Rasmussen og JA

  • 17:20-17:30: Annette Brun Jensen, Associate Professor ved KU, Section of Organismal Biology

  • 17:30-17:40: Thyge Nygaard, Dansk Naturfredningsforening

  • 17:40-17:50: Ole Kilpinen, Danmarks Biavlerforening

  • 17:50-18:00: Jørgen Pedersen, Vilde Bier i Danmark

  • 18:00-18:10: Marie Juul Rohde, Landbrug og Fødevare

  • 18:20-19:30: Debat

  • 19:30: Aftensmad og mulighed for mere diskussion

Se begivenhed →
Magten over indkøbskurven: Dit valg eller detailhandlens?
maj
3.

Magten over indkøbskurven: Dit valg eller detailhandlens?

I samarbejde med Djøf Studerende Aarhus inviterer vi til debat om hvem der har magten over din indkøbskurv - og hvordan denne magt skal forvaltes.

Deltagelse er gratis men kræver tilmelding via DJØF her: https://goo.gl/9pjST1

Buræg er så godt som forsvundet fra kølediskene i danske supermarkeder, økologiske varer vælter frem på hylderne og GMO-frie varer fylder mere og mere. 🐔🌱🛒 Supermarkederne forsøger i stigende grad at vinde kunder ved at turde at have holdninger og slå på bæredygtigt forbrug. 

Men er, choice editing, som det kaldes, når detailhandlen tager valg på forbrugernes vegne, udtryk for detailhandlens samfundsansvar? Og hvordan beslutter de i så fald, hvad der er bæredygtigt, og hvad du bør lægge i kurven? Eller er supermarkedernes valg på dine vegne i højere grad et salgstrick med profit for øje? 📈🛒🍎🍏

Tag del i debatten, når Thomas Roland, CSR-chef i Coop DanmarkKaren Hækkerup Adm. direktør i Landbrug & Fødevarer og Lars Esbjerg fra MAPP -centeret på Aarhus Universitet vil gøre os klogere på detailhandlens skjulte magt og diskutere hvorvidt og hvordan supermarkederne bør bestemme, hvad du lægger i kurven.

PROGRAM

  • Velkomst ved Tænketanken Frej

  • Professor Lars Esbjerg fra MAPP Centre: Forbrugernes købsadfærd i supermarkedet

  • Thomas Roland, CSR-chef i Coop Danmark: Detailhandlens mulighed og ansvar for at skubbe forbrugerne i mere bæredygtig retning

  • Karen Hækkerup Adm. direktør i Landbrug & Fødevarer: Producenternes syn på det at levere bæredygtige varer til detailhandel og forbrugere

  • PANELDEBAT: Er det faglighed eller forbrugerhensyn der (bør) bestemme udvalget i supermarkederne?

Husk at tilmelde dig her: https://goo.gl/9pjST1 

Se begivenhed →
Målrettet regulering: Plads til både miljø og landbrug?
apr.
11.

Målrettet regulering: Plads til både miljø og landbrug?

OBS!!! EVENT UDSOLGT OBS!!!

Målrettet regulering har været på alles læber i landbrugskredse siden det i den så omdiskuterede Fødevare- og landbrugspakke (december 2015), blev besluttet at indføre en målrettet regulering af landbruget. Men mens alle landmænd taler om og tænker på målrettet regulering, er de færreste danskere klar over hvad de to så imponerende, usexede ord dækker over, og vil betyde for vores allesammens Danmark. 

I dag reguleres alle landmænd ens. Der generelle krav til landmænds brug af kvælstof – uanset hvilke landbrugsarealer det udbringes på. Målrettet regulering gør op med paradigmet om at alle reguleres ens. I stedet skal landmænd reguleres efter kvaliteten og typen af deres jord. Man skal med andre ord regulere, så det giver mening. 

Tænketanken inviterer sammen med JA til debatevent, hvor vi bliver klogere på, hvad målrettet regulering betyder, hvordan det vil blive udformet og undersøger om det mon er vejen til bedre miljø og landbrug samtidig? 

PROGRAM:

  • 17.00 - 17.10 – Velkomst v. Tænketanken Frej og JA

  • 17.20 - 17.25 – Tilblivelsen af målrette regulering - Oplæg ved Simon Kollerup fra Socialdemokraterne

  • 17.25 - 17.30 – Beslutningen om målrettet regulering - Oplæg ved Carsten Bach fra Liberal  Alliance

  • 17.30 - 17.40 – Øvelse: Hvilket miljø og landbrug ønsker du dig?

  • 17.40 - 18.00 – Fælles debat mellem politikerne og eventets deltager om fremtidens miljø og landbrug

  • 18.00 - 18.15 – Målrettet regulering fra et økonomisk synspunkt? - Oplæg ved Brian H. Jacobsen fra Sektion for Miljø og Naturressourcer fra Københavns Universitet     

  • 18.15 - 18.25 – Hvad betyder målrettet regulering for landmændene og giver det bedre landbrug? - Oplæg ved Anders Panum Jensen Afdelingsleder Miljø, Energi & EU fra Landbrug & Fødevarer

  • 18.25 - 18.35 – Hvad betyder målrettet regulering for vores miljø og giver det bedre miljø? - Oplæg ved Thyge Nygaard, Landbrugspolitisk seniorrådgiver fra Danmarks Naturfredningsforening (TBA)

  • 18.00 - 18.50 – Paneldebat om, hvordan vi kan skabe måde bedre miljø og landbrug, og hvorfor det egentlig gør en forskel for de danske borgere.

  • 18.50 - 19.00 – Øvelse: Kom med tre råd til en politiker

  • 19.00 - 19.10 – Afrunding og tak for i dag

Se begivenhed →
Kan E-numre blive et nummer for meget?
feb.
21.

Kan E-numre blive et nummer for meget?

Der findes mange hundrede e-numre, og der er e-numre i næsten al vores mad og drikke. Men hvad er e-numre egentlig for noget? Hvorfor er de i vores fødevarer? Og bør du undgå dem? 🍽🔍🤔💭🆓

Tænketanken Frej skyder 2018 i gang med at dykke ned i den kemi, som berører os alle, men som så få af os forstår. 🛒🔍🤔
I samarbejde med Fagforeningen JA, inviterer vi jer til at blive klogere på nødvendigheden, brugen og kendskabet til e-numre onsdag d. 21. februar, 2018. 👩‍🌾🕵️

Eventet bliver afholdt på Thorvaldsensvej 40, lokale A2-70.03, Frederiksberg.

Se begivenhed →
Palæo og veganertrend: Hvad blev der af kostrådene?
dec.
6.

Palæo og veganertrend: Hvad blev der af kostrådene?

🏋️‍♀️Sundhed er en mega-trend. Og bevidstheden om kost fylder mere og mere👨‍🔬🏋️‍♀️

Overskrifter i aviser, sociale medier og blogs bombarderer os med bud på, hvad vi bør spise, for at leve optimalt 🌱🐔 Til eventet stiller Tænketanken Frej spørgsmålstegn ved, hvad sundhed er - og hvem der definerer sundhed? Er det myndighederne? Forskere? eller er det de mange trendsættere? 🐟🌿🌽

Vi stiller skarpt på:
- Samfund: Hvorfor bliver vi som samfund og mennesker grebet af trends omkring sundhed og kost? 🏃🏼‍♀️
- Ernæring: Hvad er sundhed? Og hvad siger forskningen om de forskellige trends? 🍏🐷
- Myndighederne: Hvilke overvejelser ligger der bag kostrådene? Og bør myndighederne blande sig i vores sundhed? 👨‍
- Palæo/veganer trend: Personlige historier - Hvilke overvejelser ligger bag valget af livsstilen.🍗🍒

Aftenens program: 
17.30: Ankomst – Velkomst v. Tænketanken Frej
17.40: Danskernes forhold til sundhed og trends - Oplæg ved Bodil Just Christensen, Adjunkt, KU
17.55: Ernæringsfaglige perspektiver på sundhed - Oplæg ved Lars Klingenberg, Studieadjunkt, Klinisk og forebyggende ernæring, KU
18.10: Personlig historie - at spise vegansk – Oplæg ved Magnus Leitet, 10 år som veganer. 
18.20: Personlig historie – Palæo – Oplæg ved Thomas og Thilde Rode, mesterkok og b.la. forfatter til bogen ”PALÆO, stenalderkost og træning." 
Pause 18.30 – 18.40
18.40: Paneldebat
19.25: Afrunding og farvel
19.30 Mulighed for netværk

Det bliver en fed aften i sundhedens tegn, så tøv ikke med at tilmelde sig på nedenstående link 🚦🚴‍♀️ http://www.taenk-frej.dk/arrangementer/palaeo-og-veganertrends 

Eventet er gratis for studerende samt presse. 
For ikke-studerende koster eventet 100 kr. + gebyr. 🌱🌿

Billetsystemet er sponsoreret af Ticketbutler

Se begivenhed →
Kødafgift: En mulig vej til et bedre klima?
nov.
28.

Kødafgift: En mulig vej til et bedre klima?

Er klimaafgift en mulig vej til et bedre klima eller unødig indgriben i danskernes forbrug? Fronterne er skarpe i debatten om klimaafgift. Tænketanken Frej vil med dette event kigge udover "for eller imod diskussionen" 😇, men søger i stedet at blive klogere på:

Hvordan en kødafgift kan udformes ud fra erfaringer med fedt- og sukkerafgiften💰, hvordan en evt. klimaafgift vil påvirke forbrugerne 🛒, og hvad det i sidste ende vil betyde for klimaet og produktionen? 🍀🐄

Program

Kl. 17.30 Velkomst v. Tænketanken Frej og djøf 

Kl. 17.40 Oplæg ved Jens Holger Helbo Hansen, tidligere chefkonsulent i Skatteministeriet

Kl. 17.55 Oplæg ved Sinne Smed, lektor ved KU og ekspert i regulering af forbrugeradfærd gennem information og beskatning

Kl. 18.10 Netværksøvelse v. djøf

Kl. 18.15 Pause med mad

Kl. 18.40 Jens Astrup Madsen,  Leder af afdelingen for Energi, Klima & Planter, Landbrug & Fødevarer

Kl. 18.55 Gorm Greisen, formand for Etisk Råd

Kl. 19.10 Paneldebat

Kl. 19.55 Afrunding og farvel

 

Tilmeld dig her

BEMÆRK: Kun 190 pladser

Se begivenhed →
Mad til milliarder: Hvordan brødføder vi verden?
nov.
15.

Mad til milliarder: Hvordan brødføder vi verden?

Næsten 800 millioner mennesker får ikke mad nok. Dermed er sult og fejlernæring ifølge FN den største globale sundhedsrisiko – større end HIV/AIDS, malaria og tuberkulose tilsammen. Hvordan sikrer vi, at alle disse mennesker får mad nok – uden at ødelægge det kæmpestore økosystem, vi kalder jorden? 🌏 🚜 🌽 Er en intensivering af dansk fødevareproduktion en del af løsningen? Eller bør vi i lille Danmark kigge i helt andre retninger i forsøget på at bidrage til løsningen af FN’s verdensmål nr. 2 om afskaffelse af sult? Og hvad har ernæring at gøre med at bekæmpe sult? 

Tænketanken Frej og Djøf Studerende Århus inviterer til debatarrangement om Danmarks rolle i (al)verdens fødevareproduktion og har inviteret tre spændende oplægsholdere, der har hver sin vinkel på problemstillingen. 

🌽 🌱 🌏 PROGRAM 🌾 👨🏻‍🌾 🕔
• Kl. 17.15: Velkomst ved Tænketanken Frej og Djøf Studerende Aarhus
• Kl. 17.30: Niels Halberg, direktør hos DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug
• Kl. 17.55: Søren Bisp, chefkonsulent, SEGES - Landbrug & Fødevarer om fremtidens danske fødevareproduktion og dens rolle til at brødføde verden
• Kl. 18.15: Lykke Valentin, projektleder, DIB, dansk U-lands NGO om udfordringerne omkring sult i udviklingslandene og hvilke tiltag der gør en reel forskel ift. at brødføde mennesker i disse lande
• Kl. 18.35: Paneldebat
• Kl. 19.00: Tak for i dag og på gensyn!

❗️Tilmelding skal ske gennem DJØF her

Se begivenhed →
Havbrug: Forurenende forretning?
nov.
9.

Havbrug: Forurenende forretning?

Regeringen og industrien ønsker en større produktion af opdrættede fisk. Det er god forretning 💸💸

Oppositionen og forskere er dog bekymrede for miljøpåvirkningen. De mener, at det er en forurenende forretning ⚓⚓

Tænketanken Frej stiller i samarbejde med Djøf skarpt på havbrug i Danmark og hvilke miljøeffekter det skaber. For hvorfor er forskerne så kritiske over produktionsformen, og hvorfor er erhvervet så befippet på at producere endnu flere fisk?

Information om program og tilmelding følger, men tegn allerede nu en kæmpe 🐟 i din kalender.

TILMELD DIG GRATIS EVENTET VIA FACEBOOK HER

 

Se begivenhed →
Palmeolie: Udvikling eller udryddelse?
okt.
25.

Palmeolie: Udvikling eller udryddelse?

Der findes palmeolie i omkring 10 pct. af dagligvarerne i Danmark. Chokolade, is, færdigretter, shampoo, sæbe og kosmetik. Alle varer, som de fleste danskere køber ofte 🍫🍦🍔

De senere år er der dog opstået en boykot-bølge mod palmeolien i flere af vores nabolande, og også i Danmark er forbruget af palmeolie faldet 11 pct. siden 2010.

Forbrugernes nej-tak skyldes, at produktionen af palmeolie, der som oftest foregår i Indonesien eller Malaysia har (haft) udfordringer med regnskovsfældning, orangutangens udryddelse og dårlige arbejdsforhold for fattige bønder.

Tænketanken Frej søger sammen med Dansk Industri at blive klogere på problematikkerne inden for palmeolie. Hvordan produceres palmeolie 🤔, hvad er udfordringerne 🤔, hvordan udvikler produktionen sig 🤔 og/eller bør man boykotte al brug af palmeolie? 🤔

Program og information om tilmelding følger, men sæt allerede nu ✖ i din 📆

Tilmeld dig gratis eventet her

Læs mere om eventet på Facebook her

 

Se begivenhed →
EU´s Klimamål: Dødsstød eller redning for dansk landbrug?
sep.
26.

EU´s Klimamål: Dødsstød eller redning for dansk landbrug?

EU vil med sine klimamål bekæmpe klimaforandringerne. Som et af de rigeste EU-lande, skal vi i Danmark reducere vores udledning af drivhusgasser med 39 procent inden 2030.
Hele 20 procent af den danske udledning stammer fra landbruget, som derfor ikke kan undgå at blive påvirket.

Spørgsmålet er bare: Hvordan?

Vi har inviteret DK's grønne tænketank, den førende forsker inden for området, formanden for klimarådet og SELVESTE energi-, forsynings-, og klimaministeren til at give deres bud på samspil og modspil mellem klimaforandringerne og produktionen af fødevarer. 

TILMELD DIG GRATIS EVENTET VIA FACEBOOK HER


**Program**

17.15: Velkomst v. Tænketanken Frej
Oplæg v. energi-, forsynings-, og klimaminister Lars Chr. Lilleholt 
Oplæg v. Peter Birch Sørensen, Klimarådet
Oplæg v. Torben ChrintzDanmarks grønne tænketank Concito 
Oplæg v. Jørgen E. Olesen, Aarhus Universitet 
18.25-18.50: PAUSE – med lidt mad og drikke
Paneldebat med inddragelse af salen
20.15: Farvel og tak

Se begivenhed →
Frej x FN’s Fødevareprogram: Hvordan brødføder vi verden?
jun.
22.

Frej x FN’s Fødevareprogram: Hvordan brødføder vi verden?

NB: Eventet er gratis, men kræver tilmelding via mail senest d. 20. juni til wfp.denmark@wfp.org

795 millioner mennesker i verden får ikke mad nok. Det svarer til én ud af ni af alle mennesker på kloden. 95 millioner børn under fem år vejer alt for lidt, og dårlig eller mangelfuld ernæring er skyld i næsten halvdelen af alle dødsfald blandt børn under fem år.

Statistikkerne er gruopvækkende, og en voksende befolkning og problemer med sult høres ofte som argumenter for udvidelse og intensivering af dansk fødevareproduktion. Samtidig forpligtede Danmark sig sammen med resten af verdens ledere i 2015 til Verdensmålene, hvor mål nummer 2 er at afskaffe sult, opnå fødevaresikkerhed og forbedret ernæring samt fremme bæredygtigt landbrug. Men er det muligt at opnå FN’s verdensmål inden 2030, har dansk landbrug en moralsk forpligtigelse til at bistå i opfyldelse af målet, og har vores lille land overhovedet mulighed for at brødføde verden? 


Tænketanken Frej og FN’s Fødevareprogram (WFP) inviterer i fællesskab til debat i FN Byen, hvor vi stiller skarpt på denne problematik og spørger: 

  • Hvordan opnår vi FN’s Verdensmål 2 om at afskaffe sult inden 2030?

  • Bliver vi nødt til at øge produktionen i Danmark for at mætte jordens voksende befolkning?

  • Hvor stor en rolle spiller dansk landbrugseksport i denne sammenhæng?


Program:

  • Velkomst med FN’s Fødevareprogram og Tænketanken Frej

  • Anne Poulsen, FN’s Fødevareprogram

  • Andreas de Neergaard, Professor, KU SCIENCE

  • Flemming Nør-Pedersen, direktør, Landbrug & Fødevarer

  • Debat

  • Rundvisning i FN-byen

**Husk at komme i god tid og medbringe billedlegitimation, da alle gæster skal gennemgå et sikkerhedstjek** 

Tilmelding senest d. 20. juni – Send en mail med dit fulde navn til wfp.denmark@wfp.org

Se begivenhed →